Salvarea vieții: 50 de ani de utilizare a centurilor de siguranță în toate vehiculele Opel
- Înaintea vremurilor: În 1973, Opel a introdus centurile de siguranță ca dotare standard în întreaga gamă, cu trei ani înainte ca acestea să devină obligatorii.
- Din 1968: Opel Kadett, Admiral și Diplomat sunt deja disponibile cu centuri de siguranță în față
- Confortabil: Omega 1986, prima mașină cu centuri de siguranță reglabile pe înălțime în standard
- Reglaj fin: Noul Astra Electric cu „sistem de frânare cu antiblocare a centurilor de siguranță“ perfecționat
Cu motorul electric nou dezvoltat, sistemul de iluminare Intelli-Lux LED® Pixel Light cu un total de 168 de elemente LED, head-up display sau sistemul de recunoaștere vocală naturală „Hey Opel“ – primul Opel Astra electrificat dispune de numeroase caracteristici tehnice. Dar inginerii au dezvoltat în continuare bestsellerul clasei compacte și în zonele mai puțin vizibile. O caracteristică specifică de siguranță conferă acum noului Astra Electric o siguranță și mai mare: limitatorul adaptiv de forță al centurilor de siguranță. Acesta controlează cu mai multă precizie forța exercitată de centură, care acționează asupra corpului în timpul unui impact, pentru reducerea la maximum a leziunilor și, în același timp, pentru protecția optimă a șoferului.
Sistemul de reținere controlat în mod adaptiv utilizează senzori pentru identificarea intensității accidentului și adaptează în mod optim forța centurii de siguranță în funcție de evoluția impactului. Un plus în materie de siguranță care poate face diferența. În ciuda tuturor airbagurilor și a sistemelor de asistență: „Centura de siguranță este în continuare cel mai important colac de salvare din mașină“, spune Peter Schüßler, manager al sistemelor de reținere pasivă la Opel, în Rüsselsheim. Iar cel mai important dintre toate elementele de siguranță sărbătorește în această vară o aniversare cu număr par: În urmă cu 50 de ani, în 1973, Opel a început să instaleze sisteme de centuri de siguranță în trei puncte cu acționare practică și cu o singură mână, ca dotare standard pe toate modelele –și asta cu trei ani înainte ca purtarea centurii de siguranță să devină obligatorie în Germania. S-au întâmplat multe în 50 de ani: o medie de 15 metri de centuri de siguranță sunt instalate în fiecare model Opel. În total, după cinci decenii, acest lucru înseamnă aproximativ 750 de milioane de metri de chingi de centură de siguranță. Acest lucru corespunde cu 18 circumnavigații ale Ecuatorului.
Siguranța este pe primul loc la Opel: centura de siguranță care salvează vieți
Încă din anii 1960, inginerii Opel testau centurile de siguranță ca sistem de siguranță pentru salvarea de vieți în mașini. Încă din aprilie 1968, Opel Kadett, Admiral și Diplomat, printre altele, puteau fi comandate cu centuri de siguranță în față. Clasicul coupé Manta A a urmat în octombrie 1970. Sistemul de salvare Opel a fost, de asemenea, disponibil ca dotare standard pe modelele sportive - de exemplu, pe Kadett B Rallye din 1967 și pe Commodore A GS un an mai târziu.
În același timp, Opel a militat în mod activ pentru acceptarea centurilor de siguranță încă de la început și și-a asumat astfel un rol de pionierat. În 1969, inginerii Opel au demonstrat rezultatele programului lor de cercetare a accidentelor reprezentanților mass-media la Centrul de testare din Dudenhofen. Cel mai important mesaj: mai mult de jumătate dintre victimele accidentelor ar fi putut fi încă în viață dacă ar fi purtat centura de siguranță. La începutul anului 1972, conducerea Opel a trimis o scrisoare tuturor angajaților, cerându-le să poarte centurile de siguranță - și le-a oferit acestora centuri de siguranță la preț redus pentru echipare ulterioară. Oferta s-a dovedit extrem de populară, 12.000 de seturi fiind furnizate într-un timp foarte scurt.
Semnificație recunoscută de la bun început
Publicul larg a fost ceva mai reticent în acceptarea centurii de siguranță ca parte indispensabilă pentru siguranța vehiculelor. Milioane de oameni au refuzat inițial să „pună centura de siguranță“ atunci când a devenit obligatorie purtarea centurii de siguranță, începând cu 1 ianuarie 1976. La acea vreme, mulți au considerat că este prea incomod să poarte centura de siguranță. Mai ales atunci când mașina era folosită de diferiți membri ai familiei și centura de siguranță trebuia ajustată de fiecare dată. Această problemă a fost rezolvată curând de retractorul automat al centurii de siguranță. Cu toate acestea, mult timp, nu a părut să existe un remediu pentru diferitele prejudecăți, cum ar fi: centura îngrădește libertatea personală, iar efectul său de siguranță este discutabil. Dar îndoielile au fost eliminate atunci când numărul de decese pe șosele a început să scadă.
În același timp, specialiștii în siguranță au îmbunătățit în mod constant sistemele. În 1986, Opel Omega a fost primul automobil din lume care a oferit în mod standard centuri de siguranță reglabile pe înălțime pentru scaunele din față și din spate. În 1991, Opel a prezentat dispozitivul de tensionare a centurii de siguranță la Astra F, urmat de airbagul de dimensiuni normale și de sistemele de siguranță activă, cum ar fi sistemul antiblocare la frânare și programul de stabilitate electronică.
Airbagurile, în mod special, reduc semnificativ riscul de rănire – presupunând că șoferul și pasagerii au centurile de siguranță cuplate. Un sistem reține corpul în cazul unei coliziuni, iar celălalt amortizează impactul. Centura de siguranță absoarbe aproximativ două treimi din energia unui impact. Primele limitatoare de forță ale centurii au fost utilizate începând cu anii 2000 pentru evitarea vârfurilor de sarcină. Alte îmbunătățiri sporesc confortul, cum ar fi alimentatorul electric al centurii de siguranță, în cazul cabrioletelor.
Milimetri cruciali: Coloana de direcție pliabilă
Inginerii Opel au identificat un alt factor cheie pentru mai multă siguranță, încă din anii 1960: coloana de direcție cu sistem de siguranță. Prevenirea pătrunderii volanului și a coloanei de direcție în habitaclu este încă unul dintre punctele de plecare ale strategiei de siguranță. În cazul unui impact, coloana de direcție se descompune ușor. În acest fel, sistemul, în combinație cu centura de siguranță și airbagul, permite o distanță dinamică de strivire de până la 100 de milimetri – milimetri cruciali care reduc la minimum riscul de rănire.
Limitatorul adaptiv de forță al centurii de siguranță instalat acum pe Opel Astra Electric are un „sistem de antiblocare la frânare“ și mai rafinat pentru centură. „Forța centurii este controlată electronic pe parcursul impactului“, explică specialiștii. „Pentru măsurarea încărcăturii biomecanice aplicate asupra pieptului, patru senzori sunt instalați în manechinul de crash test THOR“. În versiunile anterioare, erau posibile doar măsurători unice. Această creștere a sensibilității a fost posibilă datorită celei mai recente generații de manechine pentru teste de impact, care sunt utilizate din anul 2020.
Senzori din abundență: Noile manechine oferă informații cruciale
Dezvoltarea centurii de siguranță este inevitabil legată de dezvoltarea în continuare a manechinelor inteligente, de înaltă tehnologie, care sunt utilizate în teste pentru a simula efectele unui impact asupra corpului uman, înainte ca un sistem de siguranță să fie aprobat pentru producția de serie. Cea mai recentă generație este cunoscută sub numele de THOR. Abrevierea înseamnă „Test device for Human Occupant Restraint“ (Dispozitiv de testare a sistemului de reținere a pasagerilor umani). Echipat cu peste 120 de senzori, THOR detectează și comunică electronic ce se întâmplă cu el în cazul unui impact. Cu ajutorul acestui manechin a fost dezvoltat limitatorul de forță adaptiv al centurii de siguranță, care a fost utilizat pentru prima dată la Opel Mokka și acum la Astra. Este un alt punct de referință în dezvoltarea pe parcursul mai multor decenii a elementelor de siguranță pasivă. Iar posibilitățile sunt departe de a fi epuizate.
Noile provocări pe care le generează conducerea automată
Din 2026, de exemplu, testele de protecție a consumatorilor vor evalua valorile de rănire care iau în considerare structura osoasă mai fragilă a persoanelor în vârstă. Echipa din Rüsselsheim are, de asemenea, o țintă fermă pentru un viitor mai îndepărtat: Conducerea automatizată va schimba complet multe lucruri. Mai ales pentru că pasagerii vehiculului nu vor mai sta neapărat cu fața spre înainte, ci se pot afla unul în faţa celuilalt. Iar unii ar putea sta chiar în poziție culcată. Centurile de siguranță ar putea fi complet integrate în scaune. „Lucrăm deja intensiv la ceea ce înseamnă acest lucru în mod concret pentru sistemele de reținere“, explică Peter Schüßler. Grație conducerii automatizate, povestea de succes a centurilor de siguranță, care a durat cinci decenii, va intra într-o nouă eră de salvare a vieților.
Despre Opel
Persoana de contact:
Rodica Ionescu
PR Manager TRUST MOTORS
Tel: 0751 011 104
E-mail: rodica.ionescu@trustmotors.ro